Veri yedekleme sistemleri; en temel tanımıyla bir işletim sisteminde bulunan her türlü belge ve yazılımının yedeğinin alınması işlemidir.
Bu veri yedekleme işleminin amacına ve uygulamasına göre birçok yöntemi vardır.
Bilgisayar kullanıcıları kendi ihtiyaçlarına en uygun yöntemi seçerek verilerini yedekleyerek koruma altına alabilirler.
Veri yedekleme işlemi özellikle kurumsal işlerde en çok tercih edilen bilgisayar işlemlerinden bir tanesidir.
Şirketlerin müşteri hesapları, siparişleri, projeleri, çalışma listeleri, personel kayıtları gibi önemli veriler firmaların en önemli bilgileridir.
Bu bilgilerin ortadan kaybolması demek; şirket için her açıdan büyük sıkıntılar doğurabilir.
Bunu bilen şirketler işlerinin güvenliği için veri yedekleme işlemlerine büyük önem verirler.
Birçok orta ve büyük ölçekli şirketler verilerinin güvenliğini sağlamak için bilişim uzmanlarına istihdam sağlarlar.
Veri yedekleme işlemleri şirketler için olduğu gibi bireysel kullanıcılar için de oldukça önemlidir.
Özellikle akıllı telefonların ve tabletlerin kullanılmasıyla daha çok insan veri yedekleme işlemi ile tanışmıştır.
Ancak bu mobil cihazlardaki veri yedekleme işlemleri daha çok uygulamaların sağladıkları algoritmalar sayesinde belli aralıklarla otomatik olarak yapılmaktadır.
Kişilerin kendi oluşturdukları fotoğraf, video ve not gibi verilerin yedeklenmesi ise kullanıcının kendisi tarafından bizzat yapılması gerekmektedir ki, bireysel kullanıcılar bu veri yedekleme işlemleri için genelde bulut depolama sistemlerini kullanırlar.
Veri Yedekleme Sistemleri Gerekli Midir?
Bu işlemler hem bireysel kullanıcılar için hem de kurumsal kullanıcılar için oldukça önemlidir.
Veri yedekleme sayesinde; sonradan düzeltilmesi mümkün olmayan birçok hatayı engellenmiş olursunuz.
Şirketlerin çalışma politikalarını en sağlıklı ve en iyi şekilde yönetmelerini sağlamak için veri yedekleme işlemi olmazsa olmaz faaliyetlerden bir tanesidir.
Veri yedekleme işlemi sayesinde karşılaşılan bir sorun karşısında firmalar çok kısa sürede bir çözüm üretebilirler. Bu durum hem zamandan hem de çalışma psikolojisi açısından çok önemlidir.
Personelin kaybolan veriyi araması yerine yedeğinden hemen bulması daha kısa ve daha kolay olacağı için personel verimliliği açısından önemlidir.
Veri yedeklemenin bireysel amaçla kullanılmasında ise kişilerin çok önemli anlarda çektikleri video ve fotoğraflar için önemlidir.
Kaybolan, yanlışlıkla silinen fotoğraf ve videoların yedekleme yöntemiyle saklanmasıyla bu veriler her zaman bir koruma altında olmuş olur.
Veri Yedekleme Sistemleri Nasıl olmalıdır?
Yedekleme sorunu küçük, orta ve büyük fark etmeden her şirketin kronik problemi ve ihtiyacı durumundadır.
Bunun öneminin farkında olan firmalar bu durum için çok ciddi maliyetlerle yatırımlar yapmaktadır.
Yapılan her yatırımın da karşılığı sahip olduğunuz ve bu zamana kadar oluşturduğunuz tüm şirket verilerinin güvenliği içindir.
Yıllarca girdiğiniz tüm muhasebe verilerinin, şirket dosyalarının, önemli bilgilerin ve verilerin bir donanım arızasından ya da kullanıcı hatasından dolayı silinip gittiğini düşünün.
Daha da kötüsü, bu verilerinizin önemini bilen kişiler tarafından (art niyetli biri, hacker, virüs gibi) şifrelendiğini, size para karşılığı satılmaya çalışıldığını veya istemediğiniz kişilerle paylaşıldığını…
Size ait olan, yıllarca emek verip oluşturduğunuz ve her bir baytı kıymetli olan bu verilerinizi kaybetmek, sizi ticari bir kaosa sürükleyebilir.
Şirketlerin tüm bu verilerini tuttuğu ve işlettiği yer, Sunuculardır (Server). Sunucu; tüm şirketlerin kalbidir.
Yapılan hesaplamalar, algoritmalar, tutulan veriler bu cihazlar üzerinde yer almaktadır. Bu yüzden önlem alınacak ilk kaynak noktamız burasıdır.
Sunucuları korumak adına alınacak birçok önlem ve o önlemlerin yöntemleri mevcuttur.
Gelin kısaca “Güvenlik Çemberi” dediğimiz bu yapılara bir göz atalım;
1. Sunucu (Server) içerisinde yer alan verileri dahili bir belleğe yedeklemek
2. Verileri network üzerinden yazılım vasıtasıyla ayrı bir noktaya yedeklemek
3. Verileri ağ ortamındaki bir NAS cihazına yazılımlar ile yedek almak
4. Üzerindeki verileri direkt yazılımlar ile Buluta (Cloud) yedeklemek
5. Sunucu üzerindeki verileri önce ağ ortamındaki bir NAS cihazına 3. Parti yazılımla yedeklemek, sonrasında bir de buluta yedeklemek
6. Önce ağ ortamındaki bir NAS cihazına yedeklemek, sonrasında da aynı NAS cihazına noktadan noktaya bağlı ve lokal ağınızdan tamamen bağımsız ayrıca bir NAS cihazına yedeklemek.
Bunların dışında sunucunun (server) başka bir sunucuya klonunu oluşturmak ve bunları yine komplike sistemeler ile birbirinin yedeğini almak veya harici bir storage’a yedeklemek gibi çözümleri mevcuttur.
Veri Yedekleme Sistemleri
Veri Yedekleme Çözümleri; Bilgisayar ve sunucular kullanılarak çalışan yazılımların ürettiği verilerin depolandığı bilgisayar ya da sunucu haricindeki farklı bir yedekleme tekniğine veri yedekleme sistemi adı verilir.
Güvenilir şekilde saklanan veriler; bilgisayar ya da sunucuların disk üzerindeki arızaları, uygulama hataları, virüs bulaşması, veri dosyalarının kaybolması ya da tamamen kullanıcı hatalı arızaların oluşması durumunda bu tür yedekleme sistemleri tarafından korunur.
Yedekleme yazılımları kullanarak yapılan işlemler genelde garantisi olmayan yöntemler olduğu için; daha ciddi ve profesyonel destek almanız gerektirir.
Veri Yedekleme Sistemleri Nelerdir?
Yedekleme yazılımları başta olmak üzere, farklı birçok yolu olan yedeklemenin en yaygın ve bilinen yöntemlerinden bir tanesi tam yedek almaktır.
Tam yedek olarak alınan verilere ait tüm kaynağı yedekler.
Adımlı yedekleme işlemi; yalnızca son elde edilen yedeklerden sonraki yedeklenmemiş olan verileri analiz ederek yedekler.
Güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesidir.
Tüm bu yöntemleri denemeden önce titiz bir şekilde davranmanız verilerinizin tamamen ortadan kaybolmaması için önemlidir.
Bu işi profesyonel kadromuz ile uzun yıllardır Polsan Data Veri Kurtarma firması olarak sizlere hızlı ve güvenilir yollar ile sunarak; verilerinizi sonsuza dek yedekleme imkanları sunuyoruz.
Bilgisayarı Harddiske Yedekleme
Bilgisayarı hard diske yedekleme işlemi; yedekleme işlemlerinin atası denilebilecek bir uygulamadır.
Özellikle format atma işlemlerinde bilgisayarın işletim sisteminin uyumlu olduğu sürücülerin tek tek indirilip kurulmasının önüne geçmek için kullanılan bilgisayarı hard diske yedekleme işlemi, bilgisayarda sonradan ihtiyaç duyulan verilen kaybedilmemesi ve silinenlerin tekrar kazanılması gibi işlemler için de kullanılmaktadır.
Bilgisayarı hard diske yedekleme işlemi; hem bilgisayarın hard diskinin bölünerek diğer bölüme yedeklenmesiyle hem de harici bir hard diskin bilgisayara bağlanarak bilgisayarın yedeklenmesi ile yapılabilir.
Harici hard disklerin yanı sıra; yüksek kapasiteli USB bellek ile de yedekleme işlemi yapılmaktadır.
Bunun içinse gerekli olan şey USB belleğe bilgisayarın işletim sistemini kurmaktır. Bundan sonraki işlem ise bir kopyalama işlemi kadar basittir.
Bilgisayara Veri Yedekleme
Bilgisayara yedekleme işleminde ilk olarak bilinmesi gereken bazı terimler vardır.
Kaynak, yedekleme yazılımı ve yedekleme donanımıdır.
Veri yedekleme için bu üç faktöründe de olması gerekir.
Dolayısıyla yedekleme işleminde bilinmesi gereken bu terimleri açıklamakta fayda vardır.
Kaynak: Verinin bulunduğu ilk yerdir. Kaynaktan alınan bilgiler yedekleme yazılımı aracılığıyla ya da kopyalama yöntemiyle hedefe taşınır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi; kaynaktaki verinin büyüklüğü kadar yedekleme donanımında alan olması gerektiğidir.
Yedekleme Yazılımı; Verinin etkili ve kullanışlı bir şekilde taşınması için gereklidir. Bununla birlikte yedekleme yazılımı; yedekleme işlemi hakkında birçok bilgi verir. Yedeklemenin en son ne zaman alındığını, yedekteki boyutunu ve yedekleme donanımındaki tam yerini yedekleme yazılımı sayesinde öğrenmek mümkündür.
Veri yedekleme çözümleri Yedekleme Donanımı; Yedeği alınmış verinin saklandığı fiziksel ortama yedekleme donanımı denir. Bu ortam; genellikle bilgisayarın hard diskinin bölünmüş bir bölümü ya da bir harddisk olabilir. Bununla birlikte sanal sunucularda da yedekleme işlemi yapmak mümkündür.
Bulut teknolojilerinin gelişmesiyle artık birçok yedekleme işlemini bulut hard disklerde yapmak mümkündür.
Veri Yedekleme Sistemleri
Polsan Group yedekleme hizmeti ile yaşanabilecek felaketlerde zaman, maliyet ve veri kayıplarını önleyin.
Firmalarda her geçen gün veri miktarının artması ve bunların kurumsal süreçlerde önemli bir rol oynaması; mevcut/potansiyel risklere karşı önlem alınmasını zorunlu kılmaktadır.
İş sürekliliğinin sağlanması açısından verilerin yedeklenmesi, arşivlenmesi ve sağlıklı olarak tekrar kullanılabilmeleri; doğru teknolojilerin seçilmesi, kurulumu ve yönetilmesi ile mümkündür.
Polsan Group firmaların yedekleme planları doğrultusunda analiz çalışmaları yaparak projeler oluşturmakta ve projelerin uygulanmasını sağlamaktadır.
Yedekleme Hizmetimizin Avantajları;
Veri güvenliğinin sağlanması, İş sürekliliği sağlanması, Finansal kayıpları önler,
Polsan Group olarak 7 Gün / 24 Saat Teknik Destek Hizmeti Vermekteyiz.
Servis ve Bakım Servis ve Bakım Çözümleri; Teknolojik altyapı, artık tüm kurumsal işletmelerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Kurumlar teknolojileri,...
Şanlıurfa Donanım Çözümleri; Şanlıurfa Donanım Çözümleri ve Danışmanlığı Şirketlerin verimlilik ve karlılık artışlarını takip edebilmeleri yalnız doğru raporlarla sağlanabilir. Doğru...
Monitör Şanlıurfa CCTV; bilgisayarın mikro işlemcisinden gönderilen sinyalleri, gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren cihazdır. Yani CPU tarafından işlenilen bilgilerin kullanıcıya iletildiği ortamdır; bir çıkış...
Antivirüs Çözümleri Şanlıurfa Antivirüs Çözümleri Şanlıurfa; Kurumlar için gerekli analiz ve tespitleri yaparak ihtiyaç duyulan ürün ve hizmet çerçevesinde sunduğu...
Yazılım Çözümleri Yazılım Çözümleri; Kurumsal ihtiyaçlarınızı gerçekleştirmek için kimi zaman standart ürünler maliyet olarak yüksek kalabilmektedir. Aynı zamanda, kurumsal ihtiyaçlarınızı...
Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri; Yüksek kaliteli genel sesli tahliye sistemleri, güvenlik ve emniyete yönelik zorluklarla başa çıkmada başarı sağlamaktadır....